Bahar, “Kredi kartı ile taksitli alışverişlere sınırlama getirilmesi her ne kadar enflasyon ile mücadele politikasının bir gereği olarak talebi azaltmaya yönelik düşünülen bir politika aracı olsa da ticaret hayatına darbe vuracağı ve ekonomik hayatı olumsuz etkileyeceği açık. Bu konuda birçok komitemizden de aynı yönde görüşler alıyoruz” dedi. Kredi kartı gündeminin birçok sektörde endişeye neden olduğunu kaydeden Bahar, şöyle devam etti:
SEKTÖRLER ENDİŞELİ
“Birkaç haftadır kamuoyununun gündeminde yer alan haberler, birçok sektörde ve iş dünyamızda endişeye neden oldu. Ancak Hazine ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek’in açıklamaları ve bu konuda çıkan haberlerin spekülasyon amaçlı olduğunu beyan etmesi, iş dünyamız tarafından da memnuniyetle karşılandı. Her şeye rağmen kredi kartına sınırlandırma getirilmesinin enflasyon ile mücadelede şart olduğu düşünülüyor ise özellikle ithal ürünlerde bu sınırlamanın getirilmesi hem ithal ikameci üretimin yaygınlaşmasında hem de cari açığa pozitif katkı sağlanması anlamında önemli bir adım olacaktır. Ek olarak kredi kartı gecikme faizlerinin yükseltilmesi veya asgari ödeme tutarlarının düzenlenmesi de taksit sınırlandırması yerine daha etkili olacaktır.”
İLK 3’TE NELER VAR?
2024 yılında en fazla e-ticarette kart kullanıldığının altını çizen ATSO Başkanı Bahar, şöyle devam etti: “2024 yılı kredi kartı kullanımı sektör bazında incelendiğinde en yüksek kullanım oranının yüzde 29.72 ile e ticaret olduğunu görüyoruz. Özellikle firmaların özel indirim haftası ve özel günler için günler öncesinden başlayan hazırlıklarının olduğunu ve online alışverişlerin de bu haftalarda yoğunluk kazandığını görebiliyoruz. Kredi kartının en çok kullanıldığı ikinci sektörün yüzde 18.10 ile market ve alışveriş sektörü olması ise hane halkının zorunlu tüketim amacıyla kredi kartına başvurduğunu gösteriyor. Elektronik eşyaların satın alınma sürecinde uygulanan taksit kolaylıkları nedeniyle kredi kartının en çok kullanıldığı üçüncü sektör ise yüzde 8.88 ile elektronik eşya.”